Sıkça Sorulan Sorular
OSTİMTECH Eğitim Modeli, teorik bilgiyi, deneyimleyerek öğrenmeyi ve girişimciliği vurgulayan, özgün projeler ve çözümler üretmeye odaklanan üçüncü nesil, girişimci ve yenilikçi bir üniversite modelidir. Beceri, bilgi, davranış ve yetkinliğe dayalı bir üniversite kültürüyle OSTİM Teknik Üniversitesi, araştırma, inovasyon ve toplumsal kalkınmaya dayalı bir yükseköğretim modelini yansıtır. Müfredatlar, çok boyutlu pratik yaklaşımlarla teorik bilgiyi ve deneyim yoluyla öğrenmeyi inşa ederek bu modeli destekler. Kuruluşu sırasında yapılan araştırmalara ve kurucu ekibinin ve mütevelli heyetinin yerel ve uluslararası akademik ve sektörel deneyimlerine dayanan OSTİMTECH Eğitim Modeli, birkaç ayırt edici unsur içerir:
• Uygulama Tabanlı Eğitim Modeli:
OSTİM Teknik Üniversitesi, Türkiye'nin sanayileşmesine önemli katkılarda bulunan önemli bir iş ve sanayi merkezinde yer almaktadır. Bu uzmanlıktan yararlanmak için teorik eğitimin yanı sıra uygulamaya dayalı eğitim de vurgulanmaktadır. Öğrenciler, ilk yıldan itibaren şirketlerin uluslararası ticaret ve finans bölümlerinde uygulamalı eğitim alacak ve her dönem bir uygulamalı ders alarak gözlem, uygulama, inovasyon ve yönetim becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
• Girişimcilik Puan Kartı:
Öğrencilere girişimci bir zihniyet, yetkinlik ve beceri seti aşılamak için tasarlanan Girişimcilik Puan Kartı, her öğrenciyi önceden belirlenmiş veya yeni kabul edilmiş belirli girişimcilik eylemlerine göre değerlendiren ve belirli kilometre taşlarına ulaştıklarında ödüllendiren bir izleme prosedürüdür. Belirli bir puana ulaşan öğrencilere tasarımları, ürünleri, hizmetleri veya projeleri için başlangıç sermayesi; OSTİM Teknopark'ta iş geliştirme fırsatları; iş ortaklarına erişim; ve uluslararası staj fırsatları gibi destek ve ödüller sağlanacaktır.
• Fark Yaratan Dersler:
Bölümümüzün müfredatında, öğrencilerin üniversite hayatına kolayca uyum sağlamalarına yardımcı olmayı, akademik çalışmalarını desteklemeyi, kişisel gelişimlerine rehberlik etmeyi ve entelektüel merak, kültürel duyarlılık ve sorumluluk konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Üniversite Hayatına Giriş, Geleceği İnşa Etme ve Girişimcilik Projesi gibi dersler yer almaktadır. Bu dersler ayrıca yenilikçilik, ticarileştirme ve şirket kurma gibi girişimci nitelikleri aşılamayı amaçlamaktadır.
Ekonomi, doğası gereği olaylara geniş bir bakış açısı sunar ve metodolojisine matematiksel, politik, sosyolojik ve psikolojik boyutları dahil ederek olguları derinlemesine analiz eder. Bu kapsamlı bakış açısı, hem iş hem de akademik dünyadaki mezunlara önemli avantajlar sunar.
Günümüzün dinamik ve küreselleşmiş dünyasında, karar alma -ister günlük yaşamda, ister işte veya yönetimde olsun- kısıtlamalar altında karmaşık alternatifler arasında gezinmeyi gerektirir. Ekonomi, özünde, bu alternatifler arasından "en iyi" olanın nasıl seçileceğini inceler ve bu nedenle dünya çapında giderek daha fazla önem kazanmıştır.
Ekonomi Bölümü, öğrencilere analitik düşünme becerileri ve etkili karar alma sorumluluğu kazandıran kapsamlı bir eğitim sunar. Program, öğrencilerin hem özel hem de kamu sektöründeki gelecekteki kariyerlerini güçlendiren ekonomi teorisi, işletme teorisi ve problem çözme becerilerini içerir. Ayrıca öğrencilere, çevrelerinde başarılı olmak için bilgi teknolojilerini kullanma fırsatları sağlanır.
Ekonomi, üretimden tüketime ve dağıtıma kadar ekonomik süreçlerin en iyi şekilde işlemesini sağlamayı amaçlayan bir disiplindir. Buna göre, Ekonomi Bölümü bu alanın temel ilkelerine dayalı eğitim sağlar. Öğrenciler, üretim, tüketim, dağıtım ve firmaların ve bireylerin davranışlarının nasıl gerçekleştiği ve ekonomi bilimi tarafından geliştirilen yöntemlerle optimum denge durumlarına nasıl ulaşılabileceği konusunda fikir edinirler.
Öğrenciler bu yöntemlere hakim olarak, çeşitli bilimsel disiplinlerden yararlanarak, neden-sonuç ilişkileri içinde olayları ve olguları analiz etmeyi öğrenirler. Bölüm, mezunlarının analiz yapabilen, çözümler üretebilen ve iş dünyasında yenilikçi fikirler sunarak kendilerini farklılaştırabilen profesyoneller olmasını hedeflemektedir.
Program mezunları hem özel hem de kamu sektöründe istihdam olanaklarına sahiptir. Öğrenciler ulusal, uluslararası ve küresel ekonomik kurumlar, kuruluşlar ve özel şirketlerde pozisyonlar için uygun olacak şekilde eğitilirler. Ayrıca, bu bölümün mezunları diğer ekonomi ve idari bilimler bölümlerinden mezun olanlarla aynı mesleki haklara sahiptir.
Ekonomi programı mezunları, hem kamu hem de özel sektörde oldukça aranan adaylar olmalarını sağlayan niteliklere sahiptir. Programın müfredatı küresel gelişmelerle uyumludur ve eğitim dili İngilizcedir, bu da mezunlarımızın uluslararası kurum, kuruluş ve şirketlerde iş bulmasını sağlar. Örnekler arasında Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Birleşmiş Milletler (UNOPS, UNDP, vb.), Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Birliği kurumları, çokuluslu şirketler ve danışmanlık firmaları yer almaktadır.
Yurt içinde ise yaygın işverenler arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ticari bankalar, ilgili bakanlıklar, borsa şirketleri, STK'lar ve araştırma enstitüleri yer almaktadır.
İş dünyasının, sanayinin ve kamunun kalbinde yer alan OSTİM Teknik Üniversitesi, iş dünyası, sanayi ve toplumla güçlü bağları olan Türkiye'nin en önemli sanayi merkezlerinden birinde kurulmuştur.
OSTİM Teknik Üniversitesi, öğrencilerin birinci sınıfın ikinci döneminden başlayarak her hafta belirli bir günü bir şirkette ve son (sekizinci) dönemin tamamını bir işyerinde geçirecekleri “İşyeri Deneyimi” programını geliştirdi. Bu sistem, öğrencilerin teorik eğitimle edindikleri bilgiyi iş ortamlarına ve tam tersi şekilde pratik deneyimi akademik yolculuklarına entegre etmelerine olanak tanır.
Ekonomi Bölümü, mikroekonomi, makroekonomi, finans, ekonometri ve muhasebe gibi temel dersler sunmaktadır. Bu dersler öğrencilere ekonomi ve finans alanında sağlam bir temel sağlar.
Öğrencilerin analitik düşünme ve teknik becerilerini geliştirmek amacıyla Matematik, Yönetim Bilişim Sistemleri, Araştırma Yöntemleri gibi dersler de müfredata dahil edilmektedir.
Ayrıca, öğrencilerin bireysel ilgi alanlarını ve uzmanlaşmalarını desteklemek için müfredat, uluslararası ekonomi ve finansal kurumlar gibi alanlarda ileri seçmeli dersler sunmaktadır. Öğretim yöntemleri, yeni teknolojilerle entegre edilmiş vaka çalışmaları, simülasyonlar, atölyeler, konferanslar ve ekip çalışması etkinliklerini içerecektir.
"Deneyimli Mezunlar" sloganıyla geliştirilen "İşyeri Deneyimi" programıyla, kariyerinize daha iyi hazırlanmanızı sağlayacak erken mesleki deneyim kazanacaksınız. Eğitiminiz sırasında edindiğiniz genel bilgi, teorik anlayış, beceriler, tutumlar ve alışkanlıkları ilk yılınızdan itibaren gerçek bir işyeri ortamında uygulama fırsatına sahip olacaksınız.
Bu uygulamalı deneyim, hem ulusal hem de uluslararası iş piyasalarında istihdam edilebilirliğinizi önemli ölçüde artıracaktır..
Bölümdeki eğitim dili %100 İngilizcedir. Gerekli İngilizce yeterlilik seviyesini sağlayamayan öğrencilerin Yabancı Diller Bölümü tarafından sunulan üniversitenin İngilizce Hazırlık Programına katılmaları zorunludur.
Yeni kayıtlı tüm öğrenciler seviyelerini değerlendirmek için bir İngilizce Yerleştirme Sınavına girerler. 60 veya üzeri puan alanlar İngilizce Yeterlilik Sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavda 60 veya üzeri puan alan öğrenciler Hazırlık Programından muaf tutulurlar. Bölüm derslerine doğrudan başlamak için gereken yeterlilik seviyesini karşılayamayanlar İngilizce Hazırlık Programı içindeki uygun seviyelere yerleştirilirler.
Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre üniversitemizde öğrencilerin çift anadal ve yan dal yapmaları mümkündür.
Bu kapsamda, Pazarlama Bölümü öğrencileri, ilgili programların belirlediği özel koşulları ve YKS puan türünü ve sıralamasını sağlamaları halinde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesindeki diğer bölümlerde veya diğer fakültelerdeki bölümlerde çift anadal veya yan dal programına başvuruda bulunabilirler.
Başvurular en erken üçüncü yarıyılın başından, en geç beşinci yarıyılın başına kadar yapılmalıdır.